Barion Pixel
Sütiket használunk a tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez. Megosztjuk a webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemzőpartnereinkkel is, akik össze tudják hasonlítani más olyan információkkal, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket gyűjtöttek a szolgáltatásaik használatából adódóan.

#plasticfreejuly Avagy miről szól a műanyagmentes július?

2019. 07. 01. 08:00:00
#plasticfreejuly Avagy miről szól a műanyagmentes július?

Legegyszerűbben leírva arról szól, hogy ne használj egyszer használatos műanyagokat! Nem csak júliusban, hanem soha! A plasticfreejuly 2011-ben indult Ausztráliából mint civil kezdeményezés, melyet 2017 óta már a Plastic Free non-profit alapítvány irányít és mára több mint 170 ország csatlakozott, többek között Magyarországról is egyre több szervezet és civilek is. A műanyagmentes július egy olyan törekvés, mely azt a célt tűzte ki, hogy inspirálja az embereket az egyszer használatos műanyagok használatának mellőzésére és megmutassa, mekkora környezetszennyezést okoznak ezek a természetben, valamint milyen alternatívák léteznek kiváltásukra.  

Mi az az egyszer használatos műanyag?

A műanyagoknak széles a skálája, könnyű formálhatóságuk és olcsó előállításuk miatt a mai modern világ nem tudná nélkülözni őket. Az egyszer használatos műanyagok ma az összes műanyag hulladék mennyiségének több mint 50%-át teszik ki. Alapvetően azokról az egyszerű műanyagfajtákról van szó, melyet a mindennapokban nagyon rövid ideig használunk, a csomagoló és bevásárló szatyortól a műanyag poharakon, evőeszközökön, szívószálon, fültisztító pálcikán át egészen a PET palackokig. Az EU 2021-es irányelvei alapján ezeket (egy részüket) tilos lesz használni az EU-ban. 2025-ig a PET palackok csupán 25%-a kell hogy újrahasznosított anyagokból készüljön, 2030-ig pedig 30%-nak, továbbá 2029-ig el kell érni a műanyag palackok begyűjtésére előirányzott 90%-os célértéket.


Jelenleg azonban a műanyagok kevesebb mint 10%-a kerül csak valóban újrahasznosításra és az újrahasznosítási ciklusok száma is igen korlátozott. A legtöbb műanyag lerakókban vagy égetőben köt ki, de továbbra is rengeteg műanyag szennyezi a környezetet, az élő vizeinket és tengereket. Lebomlásuk több száz év, ám valójában nem biológiai lebomlásról beszélhetünk, csupán egyre apróbb műanyag részecskékre esnek szét, így bekerülve a táplálékláncba. 

Mit tehetek én?

Az egyszer használatos műanyagok jó részének kiváltására már ma is rengeteg alternatíva létezik, de a legjobb, ha kerüljük, amikor csak tehetjük. Egy részéhez szinte semmi nem kell, csak egy kis odafigyelés, máskor kell némi előkészület, de ha ezeket beépítjük a napi rutinba, hamar meg lehet szokni és idővel már zavarni is fog minket, ha egyszer használatos műanyagot kellene használni. Sőt mindezen túlmenően jó példával járhatunk gyermekeink előtt is! A lényeg a tudatosság, a tudatos és körültekintő vásárlás.

Hogy kezdjek neki?

Nem kell mindjárt az elején teljesen hulladékmentesen élni, nem is gondoljuk, hogy holnaptól megváltozik mindenki élete, de idővel az egyik ötlet hozza a másikat, így magunkat is tudjuk inspirálni. Elég csak pár dologra odafigyelni:

  • Kedvenc (gyors)éttermedben vagy kávézódban kerüld a műanyag poharat, pohárfedelet és szívószálat! Az utóbbi kettőt könnyű visszautasítani, de a műanyag poharat csak úgy tudod elkerülni, ha van nálad saját kulacs vagy kávés bögre, esetleg helyben fogyasztasz üveg pohárból.
  • Kerüld az olyan street food helyeket, ahol műanyag evőeszközt adnak! Esetleg hívd fel a tulajdonos figyelmét, hogy ideje lenne váltani! Eleinte lehet furcsán néznek rád, de hidd el, aki igazán menő street food kategóriába tartozik, az újrahasznosíthatót használ már.
  • Boltban érdemes odafigyelni, hogy ne előre csomagolt zöldséget-gyümölcsöt vagy pékárút válasszunk, ha egyébként választhatunk környezetbarát csomagolást vagy akár csomagolás nélkülit is. Ha már mindenképp műanyag zacskót kell használnunk, akkor figyeljünk rá, hogy az ne egyszer használatos legyen, sőt, legközelebb vigyük magunkkal vásárláskor. De elérhetőek már a pár száz forintos, kifejezetten erre a célra készült, zárható és tartósabb műanyagból készült, így többször is használható gyümölcstároló tasakok is.
  • Ha már viszel magaddal zacskót a boltba, akkor vigyél magaddal műanyag szatyor helyett textilt! De ha már van egy vastagabb műanyag szatyrod, akkor ne dobd el rögtön, használd, amíg csak lehet és aztán válts textilre! 
  • Amiből csak lehet, vegyél üveg vagy papír csomagolást! Ilyen lehet pl. a ketchup vagy mustár, de savanyúság esetén is érdemes a műanyag vödör helyett az üveget választani. Ha már nem tudod elkerülni a műanyag csomagolást, akkor vegyél nagyobb kiszerelést, így kevesebb műanyag jut egységnyi termékre és általában még olcsóbb is a nagyobb kiszerelés.
  • Pipere termékek esetében is igaz, hogy ha már megvan, akkor használd a műanyag változatot, ameddig csak tudod, mielőtt a zöldre váltasz (pl. fogkefe vagy fültisztító pálcika)! A műanyag gyöngyöket tartalmazót pedig mindenképp kerüld! Tisztítószerek esetében ha lehet, akkor koncentrátumot használj, de a legjobb, ha "Cycle" terméket veszel, ami egy magyar találmány és szennyvíz újrahasznosításával készül!
  • És a végére hagytuk a legegyszerűbbet: palackos víz helyett szerezz be egy jó vízszűrőt és mellé egy menő kulacsot, amit mindig, mindenhova magaddal vihetsz! Egyszerűbb, környezettudatosabb és végső soron még olcsóbb is, mint a PET palackos vizek. Sőt, már kisállatoknak való is van! Egyszerűbb mint műanyag palackból itatni. Akinek esetleg a szénsavas ásványvíz volt eddig a kifogás, az is rengeteg szódagép közül válogathat ma már. 

Ha a fenti tanácsokat megfogadod - de ha kezdetnek már csak egy részét szokásoddá teszed -, már jó úton jársz. És ha július végére belejöttél a dologba, akkor mindenképp folytasd! Ha mindenki csak legalább egy kicsit hozzátesz, már tettünk valamit a környezetért. De talán a legfontosabb, hogy mindig gyűjts szelektíven!

Ha készen állsz, nincs más dolgod, mint feliratkozni a plasticfreejuly.org weboldalán a kihívásra, ahol további tippeket és inspiráló történeteket is találsz még.

Hogy segítsünk a kezdésben, most egész júliusban kedvezményesen vásárolhatsz nálunk vízszűrőt és kulacsot! 

Sőt, ha velünk tartasz még a Facebook profil képednek is adhatsz keretet, ami július végéig jelenik meg. A Facebook profilkép keretek közt keress rá a Prímavízre!

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog