Termékek Menü
Ön itt jár: > >

Vízkezelés

Vízkezelés tudásbázis
2017. 09. 28. 00:00:00

Vízszűréssel a vízben lévő mechanikai szennyeződéseket szűrjük ki, esetleg aktívszénnel kombinálva a maradék klórt és származékait, míg vízlágyítással a vízben oldott ásványi sókat szeretnénk eltávolítani.

A víz keménységét a benne oldott kalcium- és magnéziumsók mennyisége befolyásolja.

A változó keménységet (más nevén karbonátkeménység) a kalcium-hidrogén-karbonát (Ca(HCO3)2), illetve a magnézium-hidrogén-karbonát (Mg(HCO3)2) mennyisége okozza. Ezek mennyisége forralással csökkenthető, mivel ilyenkor vízben oldhatatlan karbonátok formájában (CaCO3) kiválnak.

Az állandó keménységet a szulfátok, kloridok okozzák (kénsavas és sósavas sók, mint kalcium-szulfát, kalcium-klorid, magnézium-szulfát stb.) melyek hő hatására sem válnak ki.

A két keménység együttesen adja meg a víz összkeménységét.

A keménységet okozó leggyakoribb sók a CaO és MgO melyek mértékét mg/L-ben adják meg vagy német keménységi fokban. A magyar ivóvízminőségi előírás szerint az ivóvíz minimálisan szükséges keménysége 50 CaO mg/L, (azaz 5ºnk).

2017. 08. 06. 23:02:20

Erre a kérdésre majdnem olyan nehéz válaszolni, mint arra, hogy melyik a legjobb autó a világon? Ez nagyban függ, hogy ki mire szeretné használni. Van akinek egy családi autó a legjobb, van kinek egy sportkocsi, és van akinek egy teherautó, attól függően, hogy mire van szüksége, mi a cél vele. A vízszűrő esetében kicsit egyszerűbb a dolog, hisz a cél mindig a tiszta, biztonságos és jó ízű iható víz kell, hogy legyen. Ám mindenkinek más és más lehet az elvárása, de ez leginkább a megoldani kívánt problémától függ és csak másodsorban függ az anyagi lehetőségeinktől. 

2015. 06. 06. 18:00:00 Füzesi Zsolt

Aki jártas akar lenni a vízszűrésben és vízkezelésben, annak nem árt tisztában lenni a vízkémia alapjaival. Egyrészt mert az alább felsorolt fogalmakkal gyakran fog találkozni és nem árt tudni, hogy mi mit jelent, de ettől még fontosabb, hogy azt értsük, hogy a víz minőségét befolyásoló paraméterek milyen összefüggésben állnak egymással. Sajnos a tájékozatlanságunkat sok kereskedő úgy igyekszik kihasználni, hogy áltudományos dolgokkal akarnak meggyőzni vagy egyszerű kémiai kísérlettel bizonyítani, hogy az ő termékük mennyire jó és mi eddig mennyire káros vizet ittunk. De erről majd hosszabban egy másik cikkünkben.

Addig is tisztázzuk a legalapvetőbb fogalmakat, ami meghatározza a víz minőségét.

2015. 04. 04. 16:00:00 Füzesi Zsolt

3M™ Aqua-Pure™ aktív szenes vízszűrők az ÁNTSZ engedély mellett olyan nemzetközi tanúsítványokkal is rendelkezik, mint FDA CFR21, NSF/ANSI standard 53, NSF/ANSI standard 42

A szűrőbetét szerkezete egy ezüsttel impregnált aktív széntömbből, valamint egy 0,5 mikron finomságú hajtogatott Nylon szűrőmembránból áll.

Az aktív szén természeténél fogva hatásos az apoláris szennyeződések, mint például a szénhidrogének, az ólom illetve a klór és a klórozott szénhidrogének eltávolításában. A szagokat okozó egyéb szennyeződések szintén megkötődnek az aktív szén pórusaiban. A préselt széntömb technológiának köszönhetően nem kerülhet szénszemcse a már megtisztított ivóvízbe. A szén általában igen jó táptalaj a különböző baciknak, de a széntömb ezüsttartalma megakadályozza a baktériumok elszaporodását a szűrőbetétben.

2015. 03. 03. 16:00:00 Füzesi Zsolt

A vízművek által szolgáltatott ivóvíz emberi fogyasztásra alkalmas, folyamatosan ellenőrzött minőségű. Vannak azonban olyan szennyezők, melyek befolyással vannak az ivóvíz megjelenésére (áttetszőség), illetve ízére.

Nézzük meg ezeket részleteiben, mik is ezek:

  • Szilárd, lebegő szennyezők
  • Szerves szennyezők
  • Klór illetve klórozott szénhidrogén-származékok
  • Növényvédőszerek (peszticidek)
  • Ólom
  • Paraziták