Barion Pixel
Sütiket használunk a tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez. Megosztjuk a webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemzőpartnereinkkel is, akik össze tudják hasonlítani más olyan információkkal, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket gyűjtöttek a szolgáltatásaik használatából adódóan.

Miért szükséges szűrni a vizet?

Magyarországon az ivóvíz minősége általában optimális, és megfelel a legmagasabb minőségi követelményeknek. A vízművektől kikerülő csapvíz először egy komoly tisztító procedúrán esik át, és egy zárt csőrendszeren keresztül jut el otthonunkba. Ezek a csővezetékek akár 30-50 évesek is lehetnek. Ezért ha egy nagyító alatt megvizsgálnánk a konyhai csapból kifolyó vizet, találhatnánk benne levált vízkődarabkákat, rozsdát, homokot és más lebegőanyag-szennyeződéseket is. Kútvíz esetében ezek az idegen anyagok sokkal nagyobb koncentrációban jelentkeznek, különösen rossz idő esetén.

Ezek a szennyeződések gyakran a vízvezeték javítása, felújítási munkálatok, illetve új bekötések során jutnak be a csőhálózatba. A szennyeződések a csapok csöpögéséhez, a perlátor eltömődéséhez, illetve a háztartási gépek szelepeinek meghibásodásához vezethetnek, így csökkentve azok élettartamát, avagy költséges javításokat vonnak maguk után.

Biztosan találkozott már mindenki azzal a jelenséggel, mikor egy csőtörés-elhárítás vagy egy tűzcsap kinyitása után sárgás-koszos víz folyik a csapból. Ez azért következik be, mert a vízvezetékekben megváltozik az áramlás iránya, a hosszú idő alatt lerakódott vízkő, rozsda, biofilm és más lerakódások leválnak a cső faláról, s megszínezik az ivóvizet. Ezek a lerakódott üledékek nem csak a háztartási berendezéseinket tehetik tönkre, de komoly egészségügyi kockázatot is rejtenek. Itt első sorban nem a mikrobiológiaia kockázatokra kell gondolni, mert azt a vízművek fertőtlenítéssel, pl. klórozással igyekszenek folyamatosan kordában tartani, bár a klórozás sem pusztít el minden parazitát a vízben.

Lássuk hát főbb pontokba szedve, miért szükséges szűrni a vizet?

  • A házat ellátó vezetékes víz olyan üledékeket és szennyeződéseket tartalmazhat, melyek károsan hatnak az egészségre.
  • A vízben lévő üledékek és szennyeződések tönkre tehetik az építmény vízrendszerét, illetve csökkenthetik a konyhai és fürdőszobai berendezések élettartamát.
  • A szűrt víz számtalan rövid és hosszú távú jótékony hatással jár:
  • Szabad szemmel látható és nem látható szennyeződések eltávolítása.
  • A csapvíz klórozása következtében kialakuló kellemetlen íz és szag megszüntetése.
  • A vízben található káros vegyi anyagok elleni védelem.
  • Az egészségre káros parazitákkal szembeni védelem.

A legkézenfekbőbb megoldás ezekre a problémákra a megfelelő központi szűrő elhelyezése, vagy amennyiben erre nincs módunk, úgy helyi, pl. konyhában is elhelyezhető vízszűrő beépítése. Az ideális vízszűrő az alábbi elvárásoknak felel meg:

  • A nagy kapacitású, lehetőleg aktív szenes vízszűrő berendezés, mely megszünteti a klór okozta kellemetlen ízt és szagot.
  • Eltávolítja a csapvízből a szennyeződéseket, valamint a vízben található paraziták 99,99%-át.
  • A berendezéshez tartozó szűrőbetét gyorsan, könnyedén és higiénikusan cserélhető.
  • A szűrőbetét fokozatosan tömődik el, így elegendő félévente cserélni.
  • Kis helyigényének köszönhetően a konyhában bárhol elhelyezhető.
  • A berendezés közvetlenül a hideg vizes vezetékre csatlakoztatható.
  • Opcionálisan a berendezés vízkőmentesítő betéttel is kapható, hogy védjük háztartási berendezéseinket is.
  • Nem szűri túl a vizet, így a hasznos ásványi anyagok a vízben maradnak, de a káros vegyületek és nehéz fémek nem.
  • Nem savasítja/lúgosítja a csapvíz pH-ját.

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog